Voorbeeld open sollicitatiebrief

In tegenstelling tot wat de meeste denken is het beter om een korte en duidelijke sollicitatiebrief te schrijven in plaats van een brief met enorm veel (weinig toevoegende) informatie. U moet zich verplaatsen in de persoon die alle sollicitatiebrieven moet doorlezen op het moment dat het bedrijf iemand zoekt om een bepaalde functie te vervullen, deze heeft weinig zin om hele verhalen door te spitten op zoek naar de benodigde informatie. Een sollicitatiebrief kan beter beknopt en duidelijk zijn, hierdoor kan de benodigde informatie snel worden gevonden en kan het bedrijf snel bepalen of u wel of geen kans maakt voor de functie.


Het schrijven van een goede en duidelijke open sollicitatiebrief is niet makkelijk, het is daarom aan te raden om een voorbeeld open sollicitatiebrief, zoals u deze hieronder ziet, te raadplegen, alvorens u begint met het schrijven van uw sollicitatiebrief. Een open sollicitatiebrief voorbeeld kan u namelijk inspireren bij het schrijven van uw eigen brief, daarnaast kunt u de juiste indeling van een dergelijke brief bekijken. Het is belangrijk om uw brief op de juiste manier in te delen, alleen op die manier kunt u professioneel overkomen tijdens een sollicitatieprocedure.


In een open sollicitatiebrief is het de bedoeling om antwoord te geven op verschillende vragen waarna het voor het bedrijf makkelijk is om de goede kandidaten van de minder goede kandidaten te onderscheiden. In een open sollicitatiebrief is het de bedoeling om antwoord te geven op de volgende vier vragen:

1. Wie bent u en waarom solliciteert u voor deze functie?
2. Wat kunt u en waaruit is dit in het verleden gebleken?
3. Wat voor persoonlijk bent u en wat zijn uw ambities?
4. Vanaf wanneer bent u beschikbaar om de functie te vervullen?

Open sollicitatiebrief voorbeeld

Erik Bloem
Vendelstraat 33
3464 TO Amsterdam
T. 06-1234567
E. erikbloem@hotmail.com

Huizendam, 16 maart 2011

Geachte heer Pietersen,

Ondanks dat u op dit moment geen vacatures heeft openstaat, wil ik middels deze open sollicitatie graag mijn enthousiasme over de functie van communicatief medewerker op de communicatieafdeling van Unilever kenbaar maken. Tijdens mijn studie Communicatie kwam ik in contact met de wereld van ‘Fastmoving Consumer Goods’, deze bedrijfstak heeft mijn interesse meteen gewekt en nu ik mijn studie heb afgerond zou ik graag werken bij Unilever, de grootste speler in deze markt.

Tijdens mijn studie heb ik twee jaar werkervaring opgedaan bij de marketingafdeling van Ahold. In de periode dat ik werkzaam ben geweest voor Ahold ben ik in groepsverband bezig geweest met het bedenken van reclamecampagnes voor de supermarktketen Albert Heijn. Het was een erg leuke baan, maar ik wil toch graag een beroep uitoefenen waarin ik mijn kwaliteiten kwijt kan en dan het liefst bij uw bedrijf.

Uit mijn tweejarig dienstverband bij Ahold is gebleken dat het samenwerken met andere medewerkers perfect bij mij past, daarnaast is het zelfstandig werken voor mij ook geen enkel probleem. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennis en gesprekken te voeren, ik vind het belangrijk om iedereen eerlijk te behandelen en in zijn of haar waarde te laten.

Ik ben per direct beschikbaar voor het vervullen van de functie van communicatief medewerker op de communicatieafdeling van uw bedrijf.

In de bijlage vindt u mijn curriculum Vitae en ik zou het leuk vinden om een keer met u te spreken ter oriëntatie.

Met vriendelijke groet,

Erik Bloem

Bijlage: Curriculum Vitae

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,