Sollicitatietips

Het schrijven van een goede en duidelijke sollicitatiebrief is geen makkelijke opdracht, het doorlezen van de sollicitatietips die u op deze pagina kunt vinden en het doorlezen van een open sollicitatiebrief voorbeeld kan u helpen bij het schrijven van uw eigen sollicitatiebrief. Het doel van een sollicitatiebrief is om uw boodschap op een goede manier over te brengen, het bedrijf moet na het lezen van uw sollicitatiebrief zin hebben om u voor een persoonlijk gesprek uit te nodigen. Natuurlijk is het doel van het schrijven van een open sollicitatiebrief om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek waarin u de informatie in uw brief nader kunt toelichten.


Lengte van de sollicitatiebrief

Een van de belangrijkste sollicitatietips is om de lengte van een sollicitatiebrief beperkt te houden. Vermeld in een sollicitatiebrief dan ook alleen de belangrijke punten en zorg dat het bedrijf enthousiast wordt over hetgeen dat ze lezen. Een goede sollicitatiebrief hoeft zeker niet uit duizenden woorden te bestaan, vaak kunt u namelijk al met enkele honderden woorden volstaan. U moet zich proberen te verplaatsen in de persoon die de sollicitatiebrieven moet doorlezen, deze heeft geen zin om hele verhalen door te spitten op zoek naar de benodigde informatie, een korte, vlotte en duidelijke brief wekt dan ook veel eerder de interesse dan een lange en oninteressante sollicitatiebrief.


Inlezen in het bedrijf

Een andere belangrijke tip bij het schrijven van een sollicitatiebrief is om niet teveel over uzelf te praten, het gaat er voor het bedrijf tenslotte om wat u voor het betreffende bedrijf kunt betekenen. Benadruk daarom in een sollicitatiebrief duidelijk hoe u zichzelf in de functie waarvoor u solliciteert ziet en waarom u een goede aanwinst bent voor het bedrijf. Laat in de brief duidelijk zien dat u zichzelf hebt ingelezen in de functie en het soort bedrijf. Ook tijdens een sollicitatiegesprek moet niet teveel over uzelf praten, richt het gesprek daarom vooral op het bedrijf en uw betekenis voor het bedrijf.

Spelfouten voorkomen

Belangrijk is om geen spelfouten te laten staan in uw sollicitatiebrief, de meeste bedrijven zullen na het detecteren van meerdere spelfouten binnen een korte sollicitatiebrief niet eens meer verder lezen. Controleer uw brief na het schrijven dan ook meerdere malen op spelfouten en grammaticafouten, laat de brief ook een keer door iemand anders doorlezen en voer een spellingscontrole uit in Word.

Curriculum Vitae (CV) toevoegen

Voeg altijd in de bijlage van uw mail of brief uw Curriculum Vitae (CV) toe, de werkgever kan hierin meteen zien voor welke werkgevers u in het verleden hebt gewerkt, welke opleidingen u hebt gevolgd en welke talen u kunt spreken. Op het moment dat u een CV hebt bijgevoegd, hoeft u in de brief verder niet meer in te gaan op alle vorige werkgevers, wel kunt u enkele oude werkgevers noemen als de tekst in uw brief kan benadrukken.

Praat in zowel een sollicitatiebrief als een sollicitatiegesprek niet de hele tijd negatief over uw oude werkgevers, het is als nieuwe werkgever niet prettig om naar vervelende verhalen over oude werkgevers te luisteren. Daarnaast komt u dan ook niet bepaald betrouwbaar op de nieuwe werkgever over.

Na het volgen van deze sollicitatietips, hebt u uiteindelijk veel meer kans om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek en uiteindelijk aangenomen te worden. Wij wensen u veel succes met uw sollicitatieprocedure!

, , , , , , , , , ,