Open sollicitatie

Bij het solliciteren kunt u ervoor kiezen om te reageren op een vacature die een bedrijf heeft uitstaan, maar u kunt er ook voor kiezen om een open sollicitatie in te sturen. Op het moment dat u een open sollicitatie doet, stuurt u een sollicitatiebrief voor een bepaalde functie binnen een bedrijf waar op dit moment nog geen vacature voor instaat. De meeste bedrijven ontvangen graag open sollicitaties, echter zijn er natuurlijk ook altijd een hoop bedrijven die niets met deze open sollicitaties doen. Voordat u een open sollicitatie gaat doen bij een bedrijf, kunt u het best eerst telefonisch informeren of het betreffende bedrijf openstaat voor open sollicitaties, mocht u hier een positief antwoord op krijgen, dan kunt u een open sollicitatiebrief schrijven voor de functie die u graag wilt gaan vervullen.


Voordelen van een open sollicitatie

Een open sollicitatie heeft zowel voor de werkgever als voor de sollicitant veel voordelen. Op het moment dat een bedrijf iemand zoekt om een bepaalde functie binnen het bedrijf te vervullen, zal deze altijd eerst de open sollicitatiebrieven bekijken die zijn binnengekomen voor de betreffende functie. Uw sollicitatiebrief krijgt bij een open sollicitatie dus veel aandacht van het bedrijf. Ook voor de bedrijven is het interessant om grote hoeveelheden open sollicitatiebrieven te ontvangen, op het moment dat een bedrijf al een geschikte werknemer tussen de open sollicitaties kan vinden, hoeft deze niet een gehele vacature op te stellen. Het maken van een vacature kost voor een bedrijf vaak veel geld, geld dat bespaard kan worden door iemand uit de open sollicitatiebrieven te kiezen.


Door het insturen van een open sollicitatiebrief kunt u een bedrijf ook ervoor laten kiezen om gewoon nog iemand extra aan te nemen voor een bepaalde functie. Het komt niet vaak voor dat een bedrijf een extra werknemer aanneemt voor een bepaalde functie, dit zal dan ook alleen gebeuren op het moment dat uw sollicitatiebrief dermate interessant is voor het bedrijf, dat het de moeite waard is.

Reactie op uw open sollicitatiebrief

U kunt bij een open sollicitatie niet verwachten dat u direct bericht krijgt van het bedrijf, tenslotte staat er geen vacature open. Het bedrijf zal de open sollicitaties alleen bekijken op het moment dat deze een nieuwe werknemer zoekt voor een bepaalde functie. Soms hoort u helemaal niets na het versturen van een open sollicitatiebrief, soms hoort u al wat van het bedrijf binnen een paar dagen of een paar maanden. Het is aan te raden om een maand na het versturen van de open sollicitatiebrief het bedrijf een keer op te bellen met de vraag of de brief in goede orde is ontvangen, u zorgt er op deze manier voor dat uw brief nog wat extra aandacht krijgt. In een reactie op uw open sollicitatie kan een bedrijf laten weten de sollicitatie op de stapel te leggen, u uitnodigen voor een persoonlijk gesprek of uw sollicitatiebrief afwijzen.

, , , , , ,